Med udgangspunkt i sin Astrid Lindgren-biografi, ”Denne dag, et liv”, går Jens Andersen bag om forfatterskabets facade, og fortæller om den elskede børnebogsforfatters kampe, nederlag og sejre, drømme og depressioner.

Og han belyser hendes splittede forhold til berømmelse, rigdom, ensomhed, magt - og mænd.

Vi skal høre om barndommen i Vimmerby, og om den purunge mors dramatiske fødsel og adskillelse fra lille Lasse i København i 1926. Jens Andersen fortæller også om, hvordan Astrid Lindgren blev verdenskendt forfatter og mor til udødelige skikkelser som Pippi, Emil, Grynet, Brødrene Løvehjerte og Ronja Røverdatter, og pludselig - i 1976 - væltede Olof Palmes regering og ene kvinde (og pensionist) kastede sig ud i en politisk kamp for fred, bedre miljø, dyrebeskyttelse og børns rettigheder.

„Jeg lever løs og synes, at vi skal behandle hver dag, som om den var den eneste, man havde,” sagde Astrid Lindgren, der døde som 94-årig i 2002. Mottoet ”Denne dag, et liv” mødte hun første gang som ung oprørsk pige i 1925, og de ord fulgte hende gennem resten af århundredet som en ledetråd i vores uforskammet korte liv: Grib det, nyd det, brug det!

PS: Foredraget kan varieres og reguleres alt efter arrangørens ønsker og behov. Som længere indlæg på seminar, eller kort konferenceoplæg. Der kan lægges yderligere vægt på selve forfatterskabet eller på enkelte, udvalgte bøger og temaer. Ligesom man kan bede Jens Andersen sætte fokus på almenmenneskelige problemstillinger i forfatterskabet og Astrid Lindgrens egen livshistorie, såsom ”Ensomhed”, ”At tro på livet”, eller ”Forholdet til dit barn”.